Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Co do prania rękawic, aplikatorów, ręczników i MF - może ktoś mi doradzi czym i jak prac?
    Dotychczas wszystko prałem ręcznie używając białego jelenia, największy problem mam z aplikatorami. Jakieś sugestie w tym temacie?

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez kross12
      Co do prania rękawic, aplikatorów, ręczników i MF - może ktoś mi doradzi czym i jak prac?
      Ja piorę wszystkie te rzeczy w pracle automatycznej. Wyspuję jednak niewleką ilość proszku.
      Czarny Elegance

Komentarz

• _Monika_
        Elegance
        • 2009
        • 909
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ja wolę jednak w białym jeleniu
        jest też jeleń w płynie więc można w jeleniu prać w pralce
        www.detailingclub.pl :chytry
        1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• _Monika_, ja w sklepie widziałem tylko mydło (kostkę), mydło w płynie i proszek do prania. Rozumiem że masz na myśli mydło w płynie?

Komentarz

• mina3
            Classic
            • 2010
            • 25

Co do prania rękawic, aplikatorów, ręczników i MF - może ktoś mi doradzi czym i jak prac?
            Dotychczas wszystko prałem ręcznie używając białego jelenia, największy problem mam z aplikatorami. Jakieś sugestie w tym temacie?
            płyn do mycia naczyń, (np Ludwik) :lol:

Komentarz

• _Monika_
              Elegance
              • 2009
              • 909
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

_Monika_, ja w sklepie widziałem tylko mydło (kostkę), mydło w płynie i proszek do prania. Rozumiem że masz na myśli mydło w płynie?
              tak, mydło - biały jeleń w płynie i można go wlać do pralki tak jak zwykły płyn do prania
              www.detailingclub.pl :chytry
              1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• sebba75
                Ambiente
                • 2009
                • 225

Zamieszczone przez ShiningCar
                Mały78, jesteś w stanie myjąc ręcznie autko, doprowadzić je do takiego stanu ?

Obrazek
                Obrazek

Wiadomo, że myjnia ręczna nie gwarantuje Ci powstania nowych rysek, świrli itp ale powiedzmy szczerze, w porównaniu do myjni automatycznej "minimalizuje" ryzyko ich powstawania.

W CarDetailingu czynnik ludzki ma duże znaczenie, dobór odpowiednich kosmetyków to druga połowa sukcesu ;-)
                Jak pamiec mnie nie myli te rysy powstaly przez glupote wlasciciela auta, traktowal je dosc brutalnie uzywajac w firmie do przewozu drobniejszych ladunkow i kartony oraz tego typu rzeczy byly stawiane wszedzie dlatego tez tak duza ilosc tego typu rys

Komentarz

• idas
                  Elegance
                  • 2006
                  • 828

Witanko

Kilka nowych pytan:
                  1. Czy to normalne ze opakowanie Megsa #26 wytracilem w 5 miesiecy ? :P
                  2. Czy czyscicie jakos chlodnice? Mnostwo robali sie na niej pozabijalo
                  3. W dlugich trasach strasznie poca mi sie rece, a co za tym idzie brudze skorzana kierownice. Jak o nia dbac? Poki co mam mleczko Sonaxa do czyszczenia skory. To wystarczy, czy jest jeszcze jakis dodatkowy krok?

Dzieki bardzo za porady
                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• meesha
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 145

Zamieszczone przez idas
                    Witanko
                    3. W dlugich trasach strasznie poca mi sie rece, a co za tym idzie brudze skorzana kierownice. Jak o nia dbac? Poki co mam mleczko Sonaxa do czyszczenia skory. To wystarczy, czy jest jeszcze jakis dodatkowy krok?
                    O widzisz, miałem ten sam problem. Kupiłem rękawiczki - kłopot znika. Nie niszczy się skórzana kiera, zatrzymał się też proces wycierania skórzanej gałki zmiany biegów. Rękawiczki szmacą się szybko, ale jakoś wolę zmienić je, jak komplet kiera+gała Dodatkowo zyskujesz ekstra "grip" na magiel i lewar, no i jaki sznyt... :szeroki_usmiech

Komentarz

• Andrzej Z.
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 710
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez idas
                      2. Czy czyscicie jakos chlodnice? Mnostwo robali sie na niej pozabijalo
                      Ad1 - karcher ze srednim cisnieniem
                      Ad2 - Gliptone zestaw cleaner z odzywka lub tansza opcja (mniejsze opakowania) ale przynajmniej nam bardziej podoba sie wykonczenie niz po Gliptonie:

aktualnie dokladnie taki sam zestaw testujemy
                      CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                      Perfect Service by DobryGrześWawa
                      ET-14,352

Komentarz

• kbjanek
                        Rider
                        • 2009
                        • 381

jestescie chorzy, poprostu chorzy,
                        naczytalem sie w tym watku i co?
                        siadam w poniedzialek z 2 szczoteczkami i 2 szmatkami i miskami do felg,
                        1 fele myje 1,5 godziny, 2 nastepne po godzince, ostatnia 45 minut,
                        i co qurwa blyszcza sie jak psu jajca, a reszta auta nie pasuje,
                        jezu to trzeba ze 20 godzin poswiecic na mycie,

zazdroszcze, podziwiam i powoli sie chyba wciagne

Komentarz

• Ruget
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 186

Zamieszczone przez kbjanek

dla leniwych sa myjnie reczne gdzie sie bawić beda 2 h przy samochodzie i bedzie wygladał jak nowy a Twoj portfel też jak nowy (taki chudy)

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Ano trzeba, ale jaka frajda Dodatkowo później auto ci sie tak nie brudzi, a jeśli już, to dużo łatwiej jest go doprowadzić do czystości.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• ShiningCar
                              Drive
                              • 2011
                              • 96

kbjanek, trzeba było kupić IronXa i czyszczenie felg przerodziłoby się w przyjemność :szeroki_usmiech
                              Car Detailing

Komentarz

• Andrzej Z.
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 710
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Czesto sie tyle schodzi a czasem nawet wiecej niz 20h
                                ale pasja jest siłą
                                a skoro zlapales bakcyla bo przy felgach sie nie zniecheciles to witamy w szeregach zboczencow,pociesz sie ze wszyscy tu mieli dlugie pocztki a z czasem nabierzesz wprawy i w pracy przy aucie i w doborze odpowiednich srodków

[ Dodano: Czw 18 Sie, 11 19:38 ]
                                Zamieszczone przez Ruget
                                myjnie reczne gdzie sie bawić beda 2 h przy samochodzie i bedzie wygladał jak nowy
                                hmmmmm chcial bym spotkac taka myjnie... :wink: :diabelski_usmiech
                                CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                Perfect Service by DobryGrześWawa
                                ET-14,352

Komentarz

• zak14
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 605
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ten wątek, to trzeba zamknąć i skasować. W marcu byłem normalnym facetem, a teraz na Octavce mam CQuartz, na Focusie bardziej tradycyjne LSP i kombinuję jakby tu żonie wytłumaczyć, że te ostatnie 3 weekendy lata należą się naszej starej poczciwej Felicji - a nie jej :diabelski_usmiech
                                  Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Jak sobie radzicie ze smugami na szybach, a właściwie szybie przedniej?
                                    Ręczniki papierowe pylą, wszelkiego rodzaju płyny do szyb (te do domu) pozostawiają smugi. Próbowałem też MF do szyb, taką praktycznie bez włosków.

Próbował ktoś glass cleanera od megsa?

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

kross12, ja uzywam Glass Cleanera od Megsa i niebieskiej ściereczki do szyb Nigrina (sprzedawana w komplecie). Efekt naprawde bardzo dobry
                                      Dodatkowo Glass celeaner ma własciwości hydrofobiczne i pięknie znika po nim woda z szyb.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• idas
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 828

Jak sobie radzicie ze smugami na szybach, a właściwie szybie przedniej?
                                        Ręczniki papierowe pylą, wszelkiego rodzaju płyny do szyb (te do domu) pozostawiają smugi. Próbowałem też MF do szyb, taką praktycznie bez włosków.

Próbował ktoś glass cleanera od megsa?
                                        Mleczko Autoglym
                                        VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                        VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Zamieszczone przez idas
                                          Mleczko Autoglym
                                          A konkretniej? Mówisz o Car Glass Polish? Jeśli tak to trochę to mało ekonomiczne

Big, mnie interesuje coś typowo do środka, z zewnątrz robię AG który radzi sobie z każdym syfem

Generalnie szukam czegoś po czym nie trzeba polerować szyby żeby nie było smug

Komentarz

• Deco
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 612

Zamieszczone przez idas
                                            Mleczko Autoglym
                                            A konkretniej? Mówisz o Car Glass Polish? Jeśli tak to trochę to mało ekonomiczne
                                            Co znaczy mało ekonomicznie?? Ja używam Car Glass Polish od ponad roku i końca nie widać.
                                            Od środka używam może raz na 2 miesiące, na zewnątrz raz na miesiąc.

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

kross12,

mam ten sam problem co Ty. Na razie nic nie pomaga.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

Enriquez, kross12 polecam wyglinkowac szybe i zaraz po glinkowaniu ja umyc i wytrzec, po czym zapodac CGP z AG - po nalozeniu na szmatke Nigrina ( niebieska z kompletu :twisted: ) szybka jest czyscioch. Niebawem chce sprawdzic papier wodny 2500 zamiast mleczka i glinki.
                                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• ShiningCar
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 96

Zamieszczone przez zak14
                                                  Ten wątek, to trzeba zamknąć i skasować. W marcu byłem normalnym facetem, a teraz na Octavce mam CQuartz, na Focusie bardziej tradycyjne LSP i kombinuję jakby tu żonie wytłumaczyć, że te ostatnie 3 weekendy lata należą się naszej starej poczciwej Felicji - a nie jej :diabelski_usmiech
                                                  Dobrze, że myślisz jeszcze o swoich, problem się zacznie jak pomyślisz o aucie sąsiada czy sąsiadki :szeroki_usmiech

Do szyb używam GLASS SCIENCE Glass Scrub Auto Stripper na to GLASS SCIENCE Rain Clear Dual-Action Glass Cleaner & Rain Repellent - bardzo się sprawdza :wink:
                                                  Car Detailing

Komentarz

• zak14
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 605
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ShiningCar
                                                    Dobrze, że myślisz jeszcze o swoich, problem się zacznie jak pomyślisz o aucie sąsiada czy sąsiadki
                                                    Spokojnie, mam jeszcze ze 3 kolejne auta w nabliższej rodzinie, parkujące w zasięgu mojej myjki ciśnieniowej, więc na jakiś czas starczy :szeroki_usmiech
                                                    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

Pracuję...